Hoe ver van een kruispunt mag ik mijn voertuig parkeren?

Weet je precies welke afstand je bij het parkeren moet respecteren tussen jouw voertuig en een oversteekplaats voor voetgangers/fietsers, een kruispunt, een verkeersbord/verkeerslicht, een ander voertuig, of een bushalte?

De artikels en subartikels 23 tem 27 van de wegcode handelen over het stilstaan en parkeren.

Artikel 24 van de wegcode bepaalt als algemeen principe dat een stilstaand/geparkeerd voertuig nooit een gevaar mag vormen voor de andere weggebruikers en dat het hen ook niet onnodig mag hinderen. Stilstaan en parkeren zijn dus verboden op de voetpaden, oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, fietspaden, overwegen, enz.

De verschillende gevallen waarbij stilstaan en parkeren verboden is, vanop op een bepaalde afstand:

  • Op minder dan 5 meter van beide kanten van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden.
  • Op de rijbaan op minder dan 5 meter voor de oversteekplaatsen voor voetgangers en voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.
  • In de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naast bijgelegen rand van de dwarsrijbaan.
  • Op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten op de kruispunten;
  • Op minder dan 20 meter voor de verkeersborden en de verkeerslichten buiten de kruispunten. Uitzondering: de voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen niet meer dan 1,65 m bedraagt, en wanneer de onderkant van die verkeersborden of lichten zich tenminste 2 meter boven de rijbaan bevindt.

De verschillende gevallen waarbij parkeren verboden is, vanop op een bepaalde afstand:

  • Op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen.
  • Op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst.
  • Wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Het Houtsche via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.